Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Ide o skupinu prírodných intenzívnych farbív, ktoré sa nachádzajú v ovocí, zelenine, v rastlinnej miazge kvetov, ktorým dodáva modrú, červenú alebo fialovú farbu. Farba je silne ovplyvnená kyslosťou či zásaditosťou prostredia, v ktorom sa vyskytuje. Pri nízkom pH je farbivo červené, pri vysokom je modré. V prírode existuje okolo sto druhov resp. zlúčenín anthokyanov, vyskytujúcich sa napr. v grepe, brusniciach, čerešniach, malinách, hroznovom víne či slivkách. Sú pomerne nestabilné, preto sa nepoužívajú často. V kyslom prostredí je ich stabilita prijateľná. Pre potravinársky priemysel sa získava najmä z grepov, zo zvyškových častí pri lisovaní ovocných štiav alebo zo šupiek hrozna. Získaný extrakt je následne vysušený a môže obsahovať antioxidanty či triesloviny.
Nie sú známe žiadne nežiaduce účinky. Tvorí prirodzenú súčasť ľudskej potravy. Dodáva červenému vínu známe pozitívne terapeutické efekty, posilňuje steny ciev.
Farbivo sa používa na farbenie kyslých potravín, napr.
- vína,
- brusnicového džúsu,
- v nápojoch s obsahom oxidu uhličitého,
- čiastočne v dezertoch,
- jogurtoch,
- mliečnych výrobkoch,
- zmrzlinách,
- müsli tyčinkách, apod.
Zaujímavý dôkaz nestability tohto farbiva - kapusta po zbere má modrú farbu, po uvarení a dochutení octom získava červenú až fialovú farbu. V ČR (celé EU) je použitie farbiva povolené s výnimkou detskej potravy. V USA je jeho použitie povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>