Kurzy ATAC

E163 - Anthokyany

Kategória: Aditívum / Aditívum

E163 - Anthokyany

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Ide o skupinu prírodných intenzívnych farbív, ktoré sa nachádzajú v ovocí, zelenine, v rastlinnej miazge kvetov, ktorým dodáva modrú, červenú alebo fialovú farbu. Farba je silne ovplyvnená kyslosťou či zásaditosťou prostredia, v ktorom sa vyskytuje. Pri nízkom pH je farbivo červené, pri vysokom je modré. V prírode existuje okolo sto druhov resp. zlúčenín anthokyanov, vyskytujúcich sa napr. v grepe, brusniciach, čerešniach, malinách, hroznovom víne či slivkách. Sú pomerne nestabilné, preto sa nepoužívajú často. V kyslom prostredí je ich stabilita prijateľná. Pre potravinársky priemysel sa získava najmä z grepov, zo zvyškových častí pri lisovaní ovocných štiav alebo zo šupiek hrozna. Získaný extrakt je následne vysušený a môže obsahovať antioxidanty či triesloviny.

Anthokyany a zdravie

Nie sú známe žiadne nežiaduce účinky. Tvorí prirodzenú súčasť ľudskej potravy. Dodáva červenému vínu známe pozitívne terapeutické efekty, posilňuje steny ciev.

Anthokyany v potravinárstve

Farbivo sa používa na farbenie kyslých potravín, napr.
- vína,
- brusnicového džúsu,
- v nápojoch s obsahom oxidu uhličitého,
- čiastočne v dezertoch,
- jogurtoch,
- mliečnych výrobkoch,
- zmrzlinách,
- müsli tyčinkách
, apod.

Zaujímavý dôkaz nestability tohto farbiva - kapusta po zbere má modrú farbu, po uvarení a dochutení octom získava červenú až fialovú farbu. V ČR (celé EU) je použitie farbiva povolené s výnimkou detskej potravy. V USA je jeho použitie povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.