Kurzy ATAC

E162 - Betanín

Kategória: Aditívum / Aditívum

E162 - Betanín

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná sa o prírodné farbivo, ktoré sa bežne vyskytuje v prírode v niektorých rastlinách - je obsiahnuté napr. v kaktusových plodoch alebo v červenej repe. Má červenú až fialovú farbu. Farbivo je pomerne nestabilné. Získava sa najmä z červenej repy. Repou zafarbená voda sa následne priemyselne zahusťuje.

Betanín a zdravie

Pre veľmi malé deti môže byť problematický väčšie množstvo dusičnanov, ktoré sa ale prirodzene vyskytujú aj v červenej repe. Nie sú známe žiadne nežiaduce účinky a považuje sa za bezpečné. Je vylučovaný v nezmenenej podobe v moči.

Betanín v potravinárstve

Používa sa na farbenie:
- nápojov,
- marmelády,
- mliečnych výrobkov,
- zmrzlín,
- mäsových výrobkov,
- naložené zeleniny,
- cukríkov a ďalších potravín.

V SR (celej EÚ) je táto látka povolená s výnimkou detskej výživy. V USA je taktiež povolené s podmienkou repného pôvodu farbiva.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.