Kurzy ATAC

E161g - Kantaxantín

Kategória: Aditívum / Aditívum

E161g - Kantaxantín

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Ide o farbivo, ktoré dodáva pokrmom ružovú farbu. Nachádza sa v jedlých hubách, kôrovcoch, pstruhoch, lososoch alebo sfarbuje pokožku tropického vtáctva. Ľahko sa vstrebáva v tukoch. Hlavný zdroj príjmu tejto látky u ľudí je nepriamy, tzn. konzumáciou napr. mäsa zo zvierat, ktoré sú pravidelne kŕmené potravou obsahujúcou kantaxantín, slepačích vajec, apod. Vyrába sa synteticky z prírodných materiálov, napr. z húb - líšky obyčajnej alebo z peria plameniakov. Vo väčšine prípadov sa však získava úplne syntetickou cestou z karoténu.

Kantaxantín a zdravie

Látka sa považuje za bezpečnú, pokiaľ jej v potravinách nepresiahne množstvo 14 mg/kg alebo v tekutinách 14 mg/l. Typickým prejavom nežiaduceho účinku je poškodenie očnej sietnice so zhoršenou zrakovou ostrosťou alebo zvýšenou citlivosťou na priame svetlo. Pri ústnom podaní prostredníctvom tabletiek, v ktorých je látka obsiahnutá vo väčšom množstve, môže viesť k zhoršeniu alebo strate schopnosti nočného videnia. Prijateľná denná dávka 0,03 mg na 1 kg telesnej váhy.

Kantaxantín v potravinárstve

- Zmrzlina,
- cukrovinky,
- omáčky,
- krekry,
- rybie polotovary,
- zálievky,
- nápoje,
atď.

Ďalej sa tiež používa napr. v tabletách na lepšie opaľovanie pokožky.

V SR (celej EÚ) nie je pre použitie v potravinách povolená, je však povolená pre použitie v liekoch alebo krmivách pre zvieratá. V USA je jeho použitie povolené bez obmedzenia.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.