Kurzy ATAC

E161e - Violoxantín

Kategória: Aditívum / Aditívum

E161e - Violoxantín

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná sa o žlté farbivo, ktoré sa bežne vyskytuje v prírode, napr. v listovej zelenine, paprikách, sirôtkach. Je čiastočne rozpustné vo vode. V ľudskom tele pôsobí ako antioxidant, podobne ako ostatné karotenoidy. Získava sa synteticky z prírodných zdrojov, obvykle z kvetov violiek.

Violoxantín a zdravie

Nie sú známe žiadne negatívne účinky.

Violoxantín v potravinárstve

Používa sa len veľmi zriedka, napr. v kozmetike.

V ČR (celej EÚ) nebolo doposiaľ použitie tejto látky v potravinách povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.