Kurzy ATAC

E161b - Luteín

Kategória: Aditívum / Aditívum

E161b - Luteín

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Ide o žlté farbivo spadajúce do kategórie tzv karotenoidov. Je rozpustné vo vode. V prírode sa vyskytuje v mnohých druhoch zeleniny, napr. v paprikách, tekvicách, tráve, atď. Získava sa väčšinou za pomoci rozpúšťadiel z prírodných materiálov a rastlín ako napr. z nechtíka lekárskeho, vaječných žĺtkov, listovej zeleniny, zelených paprík, zeleniny, lucerny av menšej miere aj z ďalších rastlín.

Luteín a zdravie

.V mnohých štúdiách, ktoré boli vykonané na zvieratách, opiciach a ľuďoch, neboli zistené žiadne negatívne účinky. Naopak má množstvo pozitívnych vplyvov na ľudský organizmus - chráni pred vznikom šedého zákalu, nachádza sa v očnej sietnici, kde dokáže absorbovať UV (ultrafialové) žiarenie. Podľa štúdií univerzity v Južnej Kalifornii Lutein pôsobí tiež pozitívne proti zanášaniu srdcových a krčných tepien. Pozitívne pôsobí proti rakovine pľúc.

Luteín v potravinárstve

Dodáva potravinám jasnú prírodne žltú farbu.

Používa sa vo:
- zdravých nápojoch,
- tyčinkách,
- pekárenských výrobkoch.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.