Kurzy ATAC

E160d - Lykopén

Kategória: Aditívum / Aditívum

E160d - Lykopén

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná sa o jasne červené farbivo – karoténový pigment. Lykopén je najviac sa vyskytujúci karotenoid v ľudskom tele, zároveň pôsobí ako silný antioxidant. Vo vode je nerozpustný. Najvyššia koncentrácia tohto farbiva nájdete okrem paradajok aj vo vodných melónoch, pomarančoch alebo pečeni. Pomocou rozpúšťadiel sa lykopén získava z paradajok, ktoré sú jeho najväčším zdrojom a tiež z iných druhov červeného ovocia. V dnešnej dobe sa tiež vyrába synteticky.

Lykopén a zdravie

Štúdie dokázali, že lykopén pozitívne pôsobí na ľudský organizmus. Funguje ako prevencia proti rakovine prostaty, pľúc alebo žalúdka, proti infarktu. Ľudia konzumujúci pravidelne lykopén majú až o polovicu nižšie riziko výskytu týchto chorôb. Odporúčaná prijateľná denná dávka (ADI) je 0,5 - 5 mg na 1 kg telesnej váhy.

Lykopén v potravinárstve

Dodáva pokrmom červenú farbu.

Používa sa v:
- müsli tyčinkách,
- omáčkach,
- polievkach

- ďalších výrobkoch, kde je požiadavka zachovania paradajkovej chuti.

Tiež sa používa v cukrovinkách alebo koláčoch.

V ČR (celej EÚ) je použitie tejto látky povolené na farbenie mnohých druhov potravín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.