Kurzy ATAC

E160c - Paprikový extrakt, Kapsanthin, Kapsorubin

Kategória: Aditívum / Aditívum

E160c - Paprikový extrakt, Kapsanthin, Kapsorubin

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Ide o oranžové až červené prírodné farbivo rozpustné v tukoch. Spadá do kategórie karotinoidov a premieňa sa v tele na vitamín A. Farbivo sa získava za pomoci organických rozpúšťadiel z paprík, ktoré obsahujú viac druhov farbív, najmä kapsantín a kapsorubín.

E160c a zdravie

Farbivo sa považuje bezpečné, pretože nie sú známe žiadne negatívne účinky na ľudský organizmus. Podobné karotenoidy sa všeobecne považujú za veľmi dobrú prevenciu vzniku nádorových alebo kardiovaskulárnych ochorení. Výsledky výskumov odporúčajú pravidelnú konzumáciu karotenoidov. U tohto farbiva nie je stanovená hodnota prijateľnej dennej dávky (ADI).

E160c v potravinárstve

Na použitie v tekutých potravinách je potrebná jeho adsorpcia do nosiča, ktorým môže byť soľ alebo maltodextrín.

Využíva sa v:
- mexických jedlách a korenia,
- marinádach,
- omáčkach,
- údeninách,
- syr,
- instantných polievkach
.

V ČR (celé EU) je jeho použitie možné v syroch, marmeládach, údeninách, cereáliách a rybích výrobkoch. Nesmie sa používať v detskej strave. V USA je jeho použitie povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.