Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Ide o farbivo, ktoré má celú škálu odtieňov od žltej cez červenú až po hnedú. Bixin a Norbixin sú látky, ktoré sú v Annatte obsiahnuté. Bixín (žltooranžový) je dobre rozpustný v tukoch, Norbixin je rozpustný vo vode. V jedle má stabilné vlastnosti a žiadnym spôsobom nereaguje s ostatnými prísadami. Vyrába sa v niekoľkých formách: od rôznych roztokov až po práškový extrakt. Získava sa zo semien stromu Bixa Orellana.
Dlhodobé štúdie na zvieratách nepreukázali nežiaduce účinky. Môže však spôsobiť podráždenie pokožky alebo iné alergické reakcie. U detí môže spôsobiť bolesti hlavy a podráždenosť. Je veľmi ťažké dokázať, ktorá zložka farbiva reakciu spôsobila. Prijateľná denná dávka pre Bixin (ADI) je 0-0,065 mg na 1 kg telesnej váhy, pre Annatto je táto hodnota 2,5 mg/1kg.
Využíva sa na farbenie potravín ako sú napr.:
- mliečne výrobky,
- pekárske výrobky,
- margaríny,
- raňajkové cereálie,
- sladké drievko.
Používa sa tiež ako aromatické korenie alebo atrament na značenie potravín. Priemyselne sa využíva v lakoch, farbách alebo v mydlách.
V SR (celej EÚ) je látka povolená na farbenie obmedzených druhov potravín. V USA je látka povolená.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>