Kurzy ATAC

E160b - Annatto, Bixin, Norbixin

Kategória: Aditívum / Aditívum

E160b - Annatto, Bixin, Norbixin

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Ide o farbivo, ktoré má celú škálu odtieňov od žltej cez červenú až po hnedú. Bixin a Norbixin sú látky, ktoré sú v Annatte obsiahnuté. Bixín (žltooranžový) je dobre rozpustný v tukoch, Norbixin je rozpustný vo vode. V jedle má stabilné vlastnosti a žiadnym spôsobom nereaguje s ostatnými prísadami. Vyrába sa v niekoľkých formách: od rôznych roztokov až po práškový extrakt. Získava sa zo semien stromu Bixa Orellana.

E160b a zdravie

Dlhodobé štúdie na zvieratách nepreukázali nežiaduce účinky. Môže však spôsobiť podráždenie pokožky alebo iné alergické reakcie. U detí môže spôsobiť bolesti hlavy a podráždenosť. Je veľmi ťažké dokázať, ktorá zložka farbiva reakciu spôsobila. Prijateľná denná dávka pre Bixin (ADI) je 0-0,065 mg na 1 kg telesnej váhy, pre Annatto je táto hodnota 2,5 mg/1kg.

E160b v potravinárstve

Využíva sa na farbenie potravín ako sú napr.:
- mliečne výrobky,
- pekárske výrobky,
- margaríny,
- raňajkové cereálie,
- sladké drievko.

Používa sa tiež ako aromatické korenie alebo atrament na značenie potravín. Priemyselne sa využíva v lakoch, farbách alebo v mydlách.

V SR (celej EÚ) je látka povolená na farbenie obmedzených druhov potravín. V USA je látka povolená.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.