Kurzy ATAC

E155 - Hneď HT ( CI potravinársky hnedý 3 )

Kategória: Aditívum / Aditívum

E155 - Hneď HT ( CI potravinársky hnedý 3 )

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Ide o látku patriacu do kategórie tzv. azofarbív. Skladá sa zo samotného farbiva, chloridu sodného alebo síranu sodného. Má červenohnedú farbu pripomínajúcu farbu čokolády. Je veľmi dobre rozpustné vo vode. Podobne ako všetky ostatné azofarbivá sa vyrábajú synteticky z uhoľného dechtu.

Hneď HT a zdravie

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vykonala dlhodobú štúdiu na 48 samčích a 48 samčích krysách. Výsledky však nepreukázali žiadne karcinogénne účinky, iba pri najvyšších dávkach sa prejavila mierne zvýšená úmrtnosť u samčích jedincov. Môže spôsobiť alergické reakcie, najmä ľuďom trpiacim astmou alebo tým, ktorí sú citliví na aspirín. Môže tiež spôsobiť alebo zhoršiť citlivosť kože. Jeho konzumácia nie je vhodná pre deti, pretože v kombinácii s benzoanmi môže spôsobovať detskú hyperaktivitu. Prijateľná denná dávka je stanovená na 0 - 1,5 mg na 1 kg telesnej váhy.

Hneď HT v potravinárstve

Používa sa na farbenie:
- čokolád,
- cukroviniek,
- pečiva,
- korenie,
- omáčok,
- polievok
- rybích výrobkov.

V ČR (celej EÚ) je jeho použitie značne obmedzené, smie sa používať iba na farbenie rybích výrobkov z kôrovcov. V USA je jeho použitie v potravinárstve úplne zakázané.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.