Kurzy ATAC

E153 - Uhlík z rastlinnej suroviny

Kategória: Aditívum / Aditívum

E153 - Uhlík z rastlinnej suroviny

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Ide o farbivo, ktoré má šedo-čiernu až čiernu farbu. Je veľmi odolné proti vysokým teplotám, rôznym druhom skladovania a dlhodobej prítomnosti kyslíka. Nie je rozpustné vo vode ani v ľudskom tele. Môže obsahovať malé množstvo dusíka, vodíka alebo kyslíka. Výroba prebieha spaľovaním rôznych rastlinných materiálov ako napr. dreva, celulózy, rašeliny, kokosových a iných škrupín v peciach za prítomnosti len veľmi malého množstva kyslíka, aby sa predišlo transformácii uhlíka na oxid uhličitý. Čím je teplota spaľovania nižšia, tým je menšie riziko vzniku škodlivých látok. Výsledkom je veľmi jemný prášok.

Uhlík z rastlinnej suroviny a zdravie

Aj keď podľa niektorých teórií sú v čiastočkách farbivá zabudované karcinogénne látky, telo nevie žiadnym spôsobom pomocou žalúdočných šťav ani krvné plazmy tieto látky rozložiť, preto sa farbivo považuje za bezpečné. Štúdiami na zvieratách (najmä na potkanoch) neboli zistené nežiaduce účinky. Podobne ako azofarbivá môže spôsobovať detskú hyperaktivitu. Pre túto látku nie je stanovená hodnota prijateľnej dennej dávky (ADI).

Uhlík z rastlinnej suroviny v potravinárstve

Vzhľadom na jeho nerozpustnosť vo vode nemá široké využitie.

Používa sa:
- v cukrovinkách,
- sladkostiach zo sladkého drievka,
- zavareninách,
- ovocných koncentrátoch.

Tiež sa používa v medicíne ako prostriedok proti hnačke, pretože dokáže adsorbovať toxíny v tráviacom trakte. Priemyselne alebo v domácnostiach sa používa ako filtračné činidlo.

V SR (celej EÚ) je povolené použitie len v nevyhnutnom množstve a nesmie sa používať v detskej výžive.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.