Kurzy ATAC

E1521 – Polyetylénglykol (PEG 6000)

Kategória: Aditívum / Aditívum

E1521 – Polyetylénglykol (PEG 6000)

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná sa o bielu alebo takmer bielu tuhú látku voskovitého alebo parafínového vzhľadu. Je ľahko rozpustná vo vode a nie je rozpustná v alkohole. Vyrába sa polymerizáciou etylénoxidu s vodou, monoetylénglykolom či dietylénglykolom.

Polyetylénglykol a zdravie

Nie sú známe negatívne účinky, bola dokonca preukázaná schopnosť látky potláčať rozvoj rakoviny hrubého čreva. Prijateľná denná dávka (ADI) je 0-10 mg na kg telesnej váhy.

Polyetylénglykol v potravinárstve

Má využitie ako poťahová súčasť v tabletách, vylepšuje súdržnosť. Používa sa tiež ako nosič, lubrikant alebo ako protipeniaca prísada.

Pridáva sa do:
- zvieracích krmív,
- potravinových dochucovadiel či aróm,
- do vitamínových a iných tabliet.

V SR (celej EÚ) nie je považované za látku s označením E, smie sa však používať ako nosič okrem detskej výživy. V USA je látka povolená.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.