Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Jedná sa o bezfarebnú látku kvapalného skupenstva, ktorá je bez výraznej chuti (jemne horkastá) a zápachu. Jeho používanie je obmedzované a látka je postupne nahradzovaná bezpečnejšími glykolmi ako sú butylén alebo PEG (polyetylénglykol). Prirodzene sa vyskytuje vo víne či pive. Získava sa synteticky z ropnej frakcie propylénu. Existuje niekoľko spôsobov prípravy propylénglykolu - hydratáciou propylénoxidu, vysokoteplotnou katalýzou či premenou glycerolu.
Štúdie zaoberajúce sa účinkami propylénglykolu na ľuďoch neobjavili karcinogenitu látky. Štúdie vykonávané na zvieratách mali podobné výsledky – tzn. žiadne karcinogénne účinky sa neprejavili, avšak pri veľmi vysokých orálnych dávkach u nich bolo zistené poškodenie centrálneho nervového systému či patologické zmeny v obličkách. Ďalšie zvieracítudie uvádza, že u potkanov kŕmených potravou obsahujúcou 5 % propylénglykolu počas 104 týždňov sa neprejavilo žiadne poškodenie zdravia. Pri priamom styku môže dráždiť pokožku a oči. U skupín ľudí, ktorí majú negatívne reakcie na túto látku, sa môže vyskytnúť tzv. kontaktná dermatitída. Sú zaznamenané prípady otravy v prípadoch požitia deťmi.
Používa sa ako:
- stabilizátor,
- zahusťovadlo,
- odpeňovač,
- zvlhčujúca látka,
- nosič alebo rozpúšťadlo.
Chráni potraviny pred zamrznutím a má konzervačné účinky.
Propylénglykol sa používa:
- vo zvieracích krmivách,
- v mäsových výrobkoch ako prísada zabraňujúca strate farby,
- pri spracovaní repného cukru a droždia ako odpeňovač,
- v dresingoch,
- popcornu,
- netučných zmrzlinách,
- sušienkach,
- sladenom sekanom kokose,
- čokoládových produktoch.
V potravinových farbivách sa používa ako rozpúšťadlo. Mimo potraviny sa používa ako prísada do nemrznúcich zmesí do vozidiel, zubných pást, detských krémov, rúžov, dezodorantov, atď.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>