Kurzy ATAC

E1520 - Propylénglykol

Kategória: Aditívum / Aditívum

E1520 - Propylénglykol

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná sa o bezfarebnú látku kvapalného skupenstva, ktorá je bez výraznej chuti (jemne horkastá) a zápachu. Jeho používanie je obmedzované a látka je postupne nahradzovaná bezpečnejšími glykolmi ako sú butylén alebo PEG (polyetylénglykol). Prirodzene sa vyskytuje vo víne či pive. Získava sa synteticky z ropnej frakcie propylénu. Existuje niekoľko spôsobov prípravy propylénglykolu - hydratáciou propylénoxidu, vysokoteplotnou katalýzou či premenou glycerolu.

Propylénglykol a zdravie

Štúdie zaoberajúce sa účinkami propylénglykolu na ľuďoch neobjavili karcinogenitu látky. Štúdie vykonávané na zvieratách mali podobné výsledky – tzn. žiadne karcinogénne účinky sa neprejavili, avšak pri veľmi vysokých orálnych dávkach u nich bolo zistené poškodenie centrálneho nervového systému či patologické zmeny v obličkách. Ďalšie zvieracítudie uvádza, že u potkanov kŕmených potravou obsahujúcou 5 % propylénglykolu počas 104 týždňov sa neprejavilo žiadne poškodenie zdravia. Pri priamom styku môže dráždiť pokožku a oči. U skupín ľudí, ktorí majú negatívne reakcie na túto látku, sa môže vyskytnúť tzv. kontaktná dermatitída. Sú zaznamenané prípady otravy v prípadoch požitia deťmi.

Propylénglykol v potravinárstve

Používa sa ako:
- stabilizátor,
- zahusťovadlo,
- odpeňovač,
- zvlhčujúca látka,
- nosič alebo rozpúšťadlo.

Chráni potraviny pred zamrznutím a má konzervačné účinky.

Propylénglykol sa používa:
- vo zvieracích krmivách,
- v mäsových výrobkoch
ako prísada zabraňujúca strate farby,
- pri spracovaní repného cukru a droždia ako odpeňovač,
- v dresingoch,
- popcornu,
- netučných zmrzlinách,
- sušienkach,
- sladenom sekanom kokose,
- čokoládových produktoch.

V potravinových farbivách sa používa ako rozpúšťadlo. Mimo potraviny sa používa ako prísada do nemrznúcich zmesí do vozidiel, zubných pást, detských krémov, rúžov, dezodorantov, atď.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.