Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Ide o kvapalnú alebo pevnú látku hnedej až čiernej farby. Dodáva potravinám stálu hnedú farbu. Vyrába sa tepelným spracovaním sacharidov, obvykle za prítomnosti kyselín, zásad alebo solí, v procese zvanom karamelizácia.
Karamelky vyrobené za prítomnosti kyselín alebo zásad môžu obsahovať amoniakové alebo sulfitové zlúčeniny (polycyklické aromatické uhľovodíky). Napriek tomu, že na verejnosti môžu kolovať názory, že tieto druhy karamelov sú toxické alebo karcinogénne, Svetová zdravotnícka organizácia nedokázala, na základe rozsiahlych a nákladných štúdií na zvieratách (obvykle na myšiach), preukázať karcinogenitu alebo mutagenitu.
Na verejnosti môžu kolovať názory, že tieto druhy karamelov sú toxické alebo karcinogénne, Svetová zdravotnícka organizácia nedokázala, na základe rozsiahlych a nákladných štúdií na zvieratách (obvykle na myšiach), preukázať karcinogenitu alebo mutagenitu. Pri testovaní karamelu na ľuďoch sa prejavovala jemná až riedka stolica a zvýšená črevná činnosť. Organizácia CSPI (Censter for Science in the Public Interest) v roku 2011 zverejnila výsledky ich skúmania, kedy boli nájdené v karameli zvýšené úrovne látky 4-metyldimazol. Táto látka je údajne potenciálny karcinogén v prípade, že je zmiešaná s amoniakom. FDA (Food and Drugs Administration) a EFSA (European Food ans Safety Administration) však tieto vyhlásenia neprijímajú a aj naďalej považujú karamelky za bezpečnú prísadu pri použití v potravinách a nápojoch. Prijateľná denná dávka (ADI) a maximálna úroveň látky v potravinách/nápojoch: ADI 0 - 200 mg na 1kg telesnej váhy.
Kaustický sulfitový karamel sa používa v:
- liehovinách,
- pive,
- octu
- medovine.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>