Kurzy ATAC

E150 - Karamel

Kategória: Aditívum / Aditívum

E150 - Karamel

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Karamelky sa delia nasledovne: E150a - Jednoduchý karamel (Kulér) E150b - Kaustický sulfitový karamel, E150c - Amoniakový karamel, E150d - Amoniak sulfitový karamel. Tieto látky sú najpoužívanejšie farbivá (cca 98% z celého objemu farbív) v potravinách. Ide o kvapalnú alebo pevnú látku hnedej až čiernej farby. Dodáva potravinám stálu hnedú farbu. Karamel sa vyrába zahrievaním rôznych druhov cukrov (trinového, repného ale aj cukru, ktorý vznikne štiepením škrobov). Podľa ďalších prísad, ktoré sú pri zahrievaní cukru pridávané vznikajú rôzne druhy karamelu (napr. pridávaním veľmi malých množstiev alkálií alebo stopové množstvo minerálnych kyselín).

Karamel a zdravie

U karamelov pripravovaných varením alebo zahrievaním cukrov neboli zistené žiadne negatívne účinky. Amoniakový a amoniak-sulfitový karamel, cukrársky karamel alebo pivovarský karamel môžu obsahovať amoniakové alebo sulfitové zlúčeniny (polycyklické aromatické uhľovodíky). Napriek tomu, že na verejnosti môžu kolovať názory, že tieto druhy karamelov sú toxické alebo karcinogénne, Svetová zdravotnícka organizácia nedokázala, na základe rozsiahlych a nákladných štúdií na zvieratách (obvykle na myšiach), preukázať karcinogenitu alebo mutagenitu. Tieto látky je možné od karamelu oddeliť fyzikálnymi postupmi alebo použitím inej technológie. Pri testovaní karamelu na ľuďoch sa prejavovala jemná až riedka stolica a zvýšená črevná činnosť. Karamel je považovaný za bezpečnú prísadu.
U jednotlivých druhov karamelov sú stanovené nasledujúce prijateľné denné dávky (ADI) a maximálne úrovne látky v potravinách/nápojoch: E150c ad: ADI 0 - 200 mg na 1kg telesnej váhy uaab nie je stanovené; v potravinách a nápojoch: maximálne 70mg/lv nápojoch a maximálne 290 mg/kg v jedle.

Karamel v potravinárstve

Používa sa na farbenie cola nápojov, čokolád, džemov, cukríkov, sirupov, cukroviniek, sójovej omáčky, piva, červeného vína, rumu, brandy, whisky, ako prísada v niektorých pekárskych výrobkoch, celozrnného pečiva, sušienkach, instantných polievkach. Ďalej sa využíva v kozmetike, zubných pastách, krmivách pre zvieratá. V ČR (celej EÚ) je používanie látky na farbenie potravín, okrem detskej výživy, povolené. V USA je použitie farbiva tiež povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.