Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Hydroxypropylether zosieťovaného fosfátu škrobu je zahusťovadlo a stabilizátor. Má veľmi dobré vlastnosti pri opakovanom zmrazovaní a rozmrazovaní. Je odolný proti kyselinám, škodlivým enzýmom a dodáva výrobkom lepšiu farbu a lesk. Škrob telo rozloží a spracuje na glukózu tak, že má energetickú hodnotu 16,5 kJ/g. Vyrába sa úpravou škrobových granúl tapioka (špeciálny druh škrobu, ktorý sa získava z rastliny Cassava (Manihot esculenta)) pomocou 0,1% chloridu fosforilu a 8-10% propylénoxidu. Následne prebehne chemické zosieťovanie.
U látky neboli zistené žiadne nebezpečné látky pre zdravie osôb, iba je pri trávení možnosť uvoľňovania mizivého množstva fosforečnanu, ktorý môže spôsobovať čiastočné vylučovanie vápnika z tela. Môže spomaliť rozkladanie potravy v črevách. Nie je stanovená hodnota prijateľnej dennej dávky (ADI).
Používa sa v rade potravín, napr. v instantných polievkach. V ČR (celej EÚ) je používanie látky povolené v nevyhnutnom množstve ku všetkým potravinám, av obmedzenom množstve aj pri výrobe detských príkrmov. V USA je používanie látky povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>