Kurzy ATAC

E1440 - Hydroxypropylether škrobu

Kategória: Aditívum / Aditívum

E1440 - Hydroxypropylether škrobu

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Ide o stabilizátor a zahusťovadlo. Škrob telo rozloží a spracuje na glukózu tak, že má energetickú hodnotu 16,5 kJ/g. Výroba prebieha úpravou bežného škrobu pomocou propylénoxidu. Po následnej etherifikácii (syntézou pomocou éterov) je výsledný škrob obvykle ľahko okysličený, vybielený alebo upravený kyselinou. Je odolný proti kyselinám, škodlivým enzýmom a dodáva výrobkom lepšiu farbu a lesk.

Hydroxypropylether škrobu a zdravie

Látka je považovaná za bezpečnú bez nežiaducich účinkov, avšak pri veľmi vysokých dávkach môže spôsobovať hnačku. Štúdie na zvieratách nepreukázali škodlivosť. Nie je stanovená hodnota prijateľnej dennej dávky (ADI).

Hydroxypropylether škrobu v potravinárstve

Používa sa na zahusťovanie množstva druhov potravín, napr. šalátových zálievok. V ČR (celej EÚ) je používanie látky povolené v nevyhnutnom množstve ku všetkým potravinám s výnimkou detskej výživy. V USA je používanie tejto látky taktiež povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.