Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Ide o stabilizátor a zahusťovadlo. Škrob telo rozloží a spracuje na glukózu tak, že má energetickú hodnotu 16,5 kJ/g. Výroba prebieha úpravou bežného škrobu pomocou propylénoxidu. Po následnej etherifikácii (syntézou pomocou éterov) je výsledný škrob obvykle ľahko okysličený, vybielený alebo upravený kyselinou. Je odolný proti kyselinám, škodlivým enzýmom a dodáva výrobkom lepšiu farbu a lesk.
Látka je považovaná za bezpečnú bez nežiaducich účinkov, avšak pri veľmi vysokých dávkach môže spôsobovať hnačku. Štúdie na zvieratách nepreukázali škodlivosť. Nie je stanovená hodnota prijateľnej dennej dávky (ADI).
Používa sa na zahusťovanie množstva druhov potravín, napr. šalátových zálievok. V ČR (celej EÚ) je používanie látky povolené v nevyhnutnom množstve ku všetkým potravinám s výnimkou detskej výživy. V USA je používanie tejto látky taktiež povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.