Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Acetát zosieťovaného adipátu škrobu je stabilizátor a zahusťovadlo. Je odolný proti vysokým teplotám a miešaniu (tzn. nemení štruktúru alebo vlastnosti, keď je miešaný). Škrob telo rozloží a spracuje na glukózu tak, že má energetickú hodnotu 16,5 kJ/g. Vyrába sa pôsobením 8% anhydridu kyseliny octovej a maximálne 0,12% kyseliny adipovej na bežný škrobovej. Maximálna úroveň acetylových skupín v škrobe je 2,5%, adipylových skupín max. 0,09%.
Tento modifikovaný škrob dokáže stimulovať rast prospešných baktérií v tenkom i hrubom čreve, podobne ako rôzne probiotiká. Látka nemá nežiaduce účinky.
Použitie látky je predovšetkým:
- v rôznych omáčkach,
- zálievkach,
- kečupoch
- niektorých jogurtoch.
V SR (celej EÚ) je používanie látky povolené v nevyhnutnom množstve ku všetkým potravinám, v obmedzenom množstve aj v detskej výžive. V USA je používanie látky tiež povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>