Kurzy ATAC

E1422 - Acetát zosieťovaného adipátu škrobu

Kategória: Aditívum / Aditívum

E1422 - Acetát zosieťovaného adipátu škrobu

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Acetát zosieťovaného adipátu škrobu je stabilizátor a zahusťovadlo. Je odolný proti vysokým teplotám a miešaniu (tzn. nemení štruktúru alebo vlastnosti, keď je miešaný). Škrob telo rozloží a spracuje na glukózu tak, že má energetickú hodnotu 16,5 kJ/g. Vyrába sa pôsobením 8% anhydridu kyseliny octovej a maximálne 0,12% kyseliny adipovej na bežný škrobovej. Maximálna úroveň acetylových skupín v škrobe je 2,5%, adipylových skupín max. 0,09%.

E1422 a zdravie

Tento modifikovaný škrob dokáže stimulovať rast prospešných baktérií v tenkom i hrubom čreve, podobne ako rôzne probiotiká. Látka nemá nežiaduce účinky.

E1422 v potravinárstve

Použitie látky je predovšetkým:
- v rôznych omáčkach,
- zálievkach,
- kečupoch
- niektorých jogurtoch.

V SR (celej EÚ) je používanie látky povolené v nevyhnutnom množstve ku všetkým potravinám, v obmedzenom množstve aj v detskej výžive. V USA je používanie látky tiež povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.