Kurzy ATAC

E1420 - Acetát škrobu

Kategória: Aditívum / Aditívum

E1420 - Acetát škrobu

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Acetát škrobu je stabilizátor aj zahusťovadlo. Takto modifikovaný škrob je stabilnejší pri vyšších teplotách av prostredí s nízkym pH. Dokáže stimulovať rast prospešných baktérií v tenkom i hrubom čreve, podobne ako rôzne probiotiká. Škrob telo rozloží a spracuje na glukózu tak, že má energetickú hodnotu 16,5 kJ/g. Vyrába sa pôsobením 8% anhydridu kyseliny octovej a 0,12% kyseliny adipovej na škrobové granule. Maximálna úroveň acetylových skupín v škrobe je 2,5%, adipylových skupín max. 0,09%.

Acetát škrobu a zdravie

Látka nemá nežiaduce účinky, aj keď sa u zvierat objavili náznaky zväčšeného hrubého čreva. Tento poznatok však nemá vplyv na nežiaduce účinky u ľudí. Látka nemá stanovenú hodnotu prijateľnej dennej dávky (ADI).

Acetát škrobu v potravinárstve

Používa sa v rade potravín ako sú napr. polievky, omáčky, apod. V ČR (celej EÚ) je používanie látky povolené ku všetkým potravinám s výnimkou detskej výživy. V USA je používanie látky povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.