Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Acetát škrobu je stabilizátor aj zahusťovadlo. Takto modifikovaný škrob je stabilnejší pri vyšších teplotách av prostredí s nízkym pH. Dokáže stimulovať rast prospešných baktérií v tenkom i hrubom čreve, podobne ako rôzne probiotiká. Škrob telo rozloží a spracuje na glukózu tak, že má energetickú hodnotu 16,5 kJ/g. Vyrába sa pôsobením 8% anhydridu kyseliny octovej a 0,12% kyseliny adipovej na škrobové granule. Maximálna úroveň acetylových skupín v škrobe je 2,5%, adipylových skupín max. 0,09%.
Látka nemá nežiaduce účinky, aj keď sa u zvierat objavili náznaky zväčšeného hrubého čreva. Tento poznatok však nemá vplyv na nežiaduce účinky u ľudí. Látka nemá stanovenú hodnotu prijateľnej dennej dávky (ADI).
Používa sa v rade potravín ako sú napr. polievky, omáčky, apod. V ČR (celej EÚ) je používanie látky povolené ku všetkým potravinám s výnimkou detskej výživy. V USA je používanie látky povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>