Kurzy ATAC

E1414 - Acetát zasieťovaného fosfátu škrobu

Kategória: Aditívum / Aditívum

E1414 - Acetát zasieťovaného fosfátu škrobu

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Ide o stabilizátor a zahusťovadlo. Škrob telo rozloží a spracuje na glukózu tak, že má energetickú hodnotu 16,5 kJ/g. Výroba prebieha pôsobením 0,1% chloridu fosforičitého a 5% anhydridu kyseliny octovej na bežný škrob. Maximálna úroveň acetylových skupín v škrobe je 2,5%.

E1414 a zdravie

Tento modifikovaný škrob dokáže stimulovať rast prospešných baktérií v tenkom i hrubom čreve, podobne ako rôzne probiotiká. Látka nemá nežiaduce účinky, ale aj táto môže pri vyšších dávkach spôsobovať odvádzanie vápnika z tela. Nie je stanovená hodnota prijateľnej dennej dávky (ADI).

E1414 v potravinárstve

Používa sa napr. v pekárskych a cukrárskych výrobkoch. V ČR (celej EÚ) je používanie látky povolené ku všetkým potravinám s výnimkou detskej výživy. V USA je používanie látky tiež povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.