Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Ide o stabilizátor a zahusťovadlo. Škrob telo rozloží a spracuje na glukózu tak, že má energetickú hodnotu 16,5 kJ/g. Výroba prebieha pôsobením 0,1% chloridu fosforičitého a 5% anhydridu kyseliny octovej na bežný škrob. Maximálna úroveň acetylových skupín v škrobe je 2,5%.
Tento modifikovaný škrob dokáže stimulovať rast prospešných baktérií v tenkom i hrubom čreve, podobne ako rôzne probiotiká. Látka nemá nežiaduce účinky, ale aj táto môže pri vyšších dávkach spôsobovať odvádzanie vápnika z tela. Nie je stanovená hodnota prijateľnej dennej dávky (ADI).
Používa sa napr. v pekárskych a cukrárskych výrobkoch. V ČR (celej EÚ) je používanie látky povolené ku všetkým potravinám s výnimkou detskej výživy. V USA je používanie látky tiež povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>