Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Zosieťovaný fosfát škrobu je stabilizátor a zahusťovadlo. Výhodou tohto škrobu je jeho odolnosť proti zmrazeniu a rozmrazeniu výrobku. Tento modifikovaný škrob dokáže stimulovať rast prospešných baktérií v tenkom i hrubom čreve, podobne ako rôzne probiotiká. Škrob telo rozloží a spracuje na glukózu tak, že má energetickú hodnotu 16,5 kJ/g. Výroba prebieha použitím fosfrečnanov sodíka, čím dochádza k zosieťovaniu a esterifikácii škrobového reťazca. Celkový rozsah modifikácie je malý, zreagovaná látka obsahuje cca 0,4 % fosforu.
Látka nemá nežiaduce účinky, avšak pri vyšších dávkach môže dochádzať k odvádzaniu vápnika z tela. Štúdie na zvieratách nedokázali žiadne negatívne účinky. Nie je stanovená hodnota prijateľnej dennej dávky (ADI).
Vďaka jeho odolnosti proti zmrazeniu a rozmrazeniu sa používa v rôznych zeleninových a ovocných pretlakoch či v niektorých tvarohových krémoch. Až na výnimky je v SR (celej EÚ) používanie zosieťovaného fosfátu škrobu v nevyhnutnom množstve povolené. V USA taktiež povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>