Kurzy ATAC

E1412 - Zesíťovaný fosfát škrobu

Kategória: Aditívum / Aditívum

E1412 - Zesíťovaný fosfát škrobu

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Zosieťovaný fosfát škrobu je stabilizátor a zahusťovadlo. Výhodou tohto škrobu je jeho odolnosť proti zmrazeniu a rozmrazeniu výrobku. Tento modifikovaný škrob dokáže stimulovať rast prospešných baktérií v tenkom i hrubom čreve, podobne ako rôzne probiotiká. Škrob telo rozloží a spracuje na glukózu tak, že má energetickú hodnotu 16,5 kJ/g. Výroba prebieha použitím fosfrečnanov sodíka, čím dochádza k zosieťovaniu a esterifikácii škrobového reťazca. Celkový rozsah modifikácie je malý, zreagovaná látka obsahuje cca 0,4 % fosforu.

Zosieťovaný fosfát škrobu a zdravie

Látka nemá nežiaduce účinky, avšak pri vyšších dávkach môže dochádzať k odvádzaniu vápnika z tela. Štúdie na zvieratách nedokázali žiadne negatívne účinky. Nie je stanovená hodnota prijateľnej dennej dávky (ADI).

Zosieťovaný fosfát škrobu v potravinárstve

Vďaka jeho odolnosti proti zmrazeniu a rozmrazeniu sa používa v rôznych zeleninových a ovocných pretlakoch či v niektorých tvarohových krémoch. Až na výnimky je v SR (celej EÚ) používanie zosieťovaného fosfátu škrobu v nevyhnutnom množstve povolené. V USA taktiež povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.