Kurzy ATAC

E1410 - Fosfát škrobu

Kategória: Aditívum / Aditívum

E1410 - Fosfát škrobu

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Ide o stabilizátor a zahusťovadlo. Škrob telo rozloží a spracuje na glukózu tak, že má energetickú hodnotu 16,5 kJ/g. Vyrába sa pôsobením alkalických fosforečnanov, polyfosforečnanov alebo kyseliny fosforečnej na bežný škrob.

Fosfát škrobu a zdravie

Látka nemá nežiaduce účinky, pretože sa v tele rozkladá späť na fosfát a škrob. Nie je ale dobré požívať jej vysoké dávky na podozrenie na odvádzanie vápnika z tela. Nie je stanovená prijateľná denná dávka (ADI).

Fosfát škrobu v potravinárstve

Využíva sa ako zahusťovadlo či stabilizátor, najmä na zahustenie rôznych omáčok. Vďaka jej odolnosti proti tvorbe kryštálov ľadu pri veľmi nízkych teplotách sa používa v rôznych mrazených výrobkoch. V ČR (celej EÚ) aj v USA je v jej použití v potravinách v nevyhnutnom množstve povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.