Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Ide o stabilizátor a zahusťovadlo. Škrob telo rozloží a spracuje na glukózu tak, že má energetickú hodnotu 16,5 kJ/g. Vyrába sa pôsobením alkalických fosforečnanov, polyfosforečnanov alebo kyseliny fosforečnej na bežný škrob.
Látka nemá nežiaduce účinky, pretože sa v tele rozkladá späť na fosfát a škrob. Nie je ale dobré požívať jej vysoké dávky na podozrenie na odvádzanie vápnika z tela. Nie je stanovená prijateľná denná dávka (ADI).
Využíva sa ako zahusťovadlo či stabilizátor, najmä na zahustenie rôznych omáčok. Vďaka jej odolnosti proti tvorbe kryštálov ľadu pri veľmi nízkych teplotách sa používa v rôznych mrazených výrobkoch. V ČR (celej EÚ) aj v USA je v jej použití v potravinách v nevyhnutnom množstve povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>