Kurzy ATAC

E1404 - Oxidovaný škrob

Kategória: Aditívum / Aditívum

E1404 - Oxidovaný škrob

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Pri jeho výrobe dochádza k narušovaniu glukosidických väzieb a vznikajú karboxylové a karbonylové skupiny. Najmä karboxylové skupiny sú dôvodom ich stabilnej tuhšej viskozity. Škrob telo rozloží a spracuje na glukózu tak, že má energetickú hodnotu 16,5 kJ/g. Vyrába sa oxidáciou škrobových granúl, podobne ako bielený škrob.

Oxidovaný škrob a zdravie

Podobne ako pri normálnom škrobe nie sú známe žiadne negatívne účinky.

Oxidovaný škrob v potravinárstve

Používa sa ako stabilizátor a zahusťovadlo. Vyrábajú sa z neho rôzne želé sladkosti, cukríky, čili omáčky a podobné potraviny, pri ktorých je vyžadovaná vyššia hustota ich konzistencie.

Nie je stanovená hodnoty prijateľnej dennej dávky (ADI). V ČR (celej EÚ) je jeho použitie, okrem detskej výživy, v nevyhnutnom množstve povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.