Kurzy ATAC

E140 - Chlorofyly a chlorofyliny

Kategória: Aditívum / Aditívum

E140 - Chlorofyly a chlorofyliny

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Chlorofyly sú zelené prírodné farbivá, nazývané aj prírodné zeleň. Jedná sa o najrozšírenejšie pigmenty v prírode, majú zelenú až olivovo zelenú farbu. Sú bežnou súčasťou ľudskej výživy ako je listová zelenina - špenát, žihľavy, riasy, apod. Nepoužíva sa až tak často, pretože je nestabilná na svetle av kyslom prostredí. Získava sa lúhovaním napr. z trávy, lucerny a iných zelených rastlín.

E140 a zdravie

Nie sú známe žiadne negatívne účinky. Môže spôsobiť zvýšenú citlivosť na svetlo. Chlorofyly znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Majú veľmi pozitívny vplyv na niektoré funkcie organizmu – metabolizmus, dýchanie, rast tkanív, hojenie rán a využíva sa pri liečbe chudokrvnosti. Na internete kolujú názory o pozitívnych vplyvoch chlorofylových nápojov pri diéte. Vedecky však tieto tvrdenia nie sú nijako podložené.

E140 v potravinárstve

Chlorofyly a chlorofylíny sa používajú na farbenie:

- polievok
- omáčok
- olivového a sójového oleja
- kečupov
- limonád
- dezertov
- cukroviniek
- likérov
- rôznych pastiliek (aj žuvačiek) - zabraňujú nepríjemnému pocitu v ústach.

Pomocou nich sa vyrábajú aj dezodoranty, antiperspiranty, ústne vody, a pod. V ČR (celej EÚ) aj v USA je farbivo povolené na všetky druhy potravín okrem detskej výživy.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.