Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Chlorofyly sú zelené prírodné farbivá, nazývané aj prírodné zeleň. Jedná sa o najrozšírenejšie pigmenty v prírode, majú zelenú až olivovo zelenú farbu. Sú bežnou súčasťou ľudskej výživy ako je listová zelenina - špenát, žihľavy, riasy, apod. Nepoužíva sa až tak často, pretože je nestabilná na svetle av kyslom prostredí. Získava sa lúhovaním napr. z trávy, lucerny a iných zelených rastlín.
Nie sú známe žiadne negatívne účinky. Môže spôsobiť zvýšenú citlivosť na svetlo. Chlorofyly znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Majú veľmi pozitívny vplyv na niektoré funkcie organizmu – metabolizmus, dýchanie, rast tkanív, hojenie rán a využíva sa pri liečbe chudokrvnosti. Na internete kolujú názory o pozitívnych vplyvoch chlorofylových nápojov pri diéte. Vedecky však tieto tvrdenia nie sú nijako podložené.
Chlorofyly a chlorofylíny sa používajú na farbenie:
- polievok
- omáčok
- olivového a sójového oleja
- kečupov
- limonád
- dezertov
- cukroviniek
- likérov
- rôznych pastiliek (aj žuvačiek) - zabraňujú nepríjemnému pocitu v ústach.
Pomocou nich sa vyrábajú aj dezodoranty, antiperspiranty, ústne vody, a pod. V ČR (celej EÚ) aj v USA je farbivo povolené na všetky druhy potravín okrem detskej výživy.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>