Kurzy ATAC

E132 - Indigotín ( Cl potravinárska modrá 1, Indigocarmine )

Kategória: Aditívum / Aditívum

E132 - Indigotín ( Cl potravinárska modrá 1, Indigocarmine )

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná sa o tmavo modré farbivo. Na svetle veľmi ľahko vybledne. Indigotín sa získava z ázijského indigovníka, jeho spracovanie ale prebieha synteticky za prítomnosti modrých farbív (tie sa vyrábajú z uhoľného dechtu).

Indigotín a zdravie

Na základe štúdií, vykonávaných na krysách, bol dokázaný vznik zhubného nádoru v mieste vpichu pod kožu. Pri ústnom podaní nebol zistený žiadny nežiaduci účinok. V súvislosti s Indigotínom prebiehajú rozsiahle vedecké diskusie, dostupné dáta však nie sú dostačujúce na to, aby sa dalo farbivo považovať za karcinogén. Môže však spôsobiť:

-nevoľnosť
- vracanie
- vyšší krvný tlak
- vyrážky a ďalšie alergické reakcie.

Prijateľná denná dávka 0-5 mg na 1 kg telesnej váhy.

Indigotín v potravinárstve

Používa sa pri výrobe:
- nealkoholických nápojov
- pekárenských výrobkov
- cereálií
- sladkostí
- želé
- mrazených dezertov
- krémov, liekov
- krmív pre zvieratá
- parfémov.

Ďalej sa využíva na vykonávanie obličkových testov alebo na testovanie mlieka. V ČR (celej EÚ) aj USA povolené na farbenie radu potravín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.