Kurzy ATAC

E131 - Patentná modrá V (CI Potravinárska modrá V)

Kategória: Aditívum / Aditívum

E131 - Patentná modrá V (CI Potravinárska modrá V)

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná sa o tmavo modré farbivo, ktoré sa používa v rade odvetví, avšak nie veľmi často. V USA a Austrálii je zakázané, bývalo aj v Nórsku. Vyrába sa synteticky z uhoľného dechtu.

Patentná modrá a zdravá

Toto farbivo je relatívne neškodné a bezpečné. Dlhodobé reprodukčné štúdie na myšiach nepreukázali žiadne negatívne účinky. U citlivých jedincov môže však spôsobiť:

- vyrážku
- svrbenie
- nevoľnosť
- zníženie krvného tlaku, apod.

Patentná modrá v potravinárstve

Používa sa napríklad vo:

- sladkostiach
- žuvačkách
- polevách
- alkoholických aj nealkoholických nápojoch
- likéroch.

V lekárstve sa využíva na farbenie a následnú diagnostiku lymfatických uzlín. V ČR (celé EU) je povolené na farbenie radu potravín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.