Kurzy ATAC

E1201 - Polyvinylpyrolidón (PVP, Povidon)

Kategória: Aditívum / Aditívum

E1201 - Polyvinylpyrolidón (PVP, Povidon)

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Polyvinylpyrrolidon je svetlo žlté zahusťovadlo, stabilizátor, číriaca látka a má vlastnosti plnidla v tabletách. Vyrába sa synteticky polymerizáciou pyrolidínovej karboxilovej kyseliny pomocou žiarenia gamma. Táto kyselina je ropného pôvodu.

Polyvinylpyrrolidon a zdravie

Nie sú oficiálne známe žiadne nežiaduce účinky. Doteraz však nie je vyriešený problém odstraňovania tejto látky z tela. Po jej požití existuje podozrenie, že stopy tejto látky zotrvávajú v črevných uzlinách niekoľko mesiacov až rokov. Tieto látky v tele môžu spôsobiť poškodenie pľúc alebo obličiek, zvýšenú citlivosť pokožky, dermatitídu. Štúdie na potkanoch dokazujú zvýšené riziko vzniku nádorov. Prípustná denná dávka 0-50 mg na 1kg telesnej hmotnosti.

Polyvinylpyrrolidon v potravinárstve

Používa sa:

- v stolných sladidlách
- vo farbivách
- v rôznych tabletách
- pri výrobe cukroviniek
- vína
- piva
- octu
- nápojov.

Slúži ako zahusťovadlo, stabilizátor alebo disperzné činidlo. V SR (celej EÚ) je používanie látky na vybrané účely povolené. V USA je obdobné používanie tiež povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.