Kurzy ATAC

E1200 - Polydextróza

Kategória: Aditívum / Aditívum

E1200 - Polydextróza

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Polydextrózy sú stabilizátory, zahusťovacie a zvlhčujúce látky a plnidlá. Jedná sa o zmiešané prísady do jedál. Dokáže nahradiť sacharózu v mrazených dezertoch, cukrovinkách a iných sladkých jedlách a znižuje kalorickú hodnotu jedla až na polovicu. Nedá sa ním však nahradiť sacharín ani iné ďalšie sladidlá. Polydextrózy vznikajú reakciou glukózy, sorbitolu a kyseliny citrónovej. 1 gram polydextrózy obsahuje iba 4,2 kJ oproti 16,5 kJ/g, ktoré obsahuje bežný cukor.

Polydextrózy a zdravie

V malom množstve nemá látka žiadne nežiaduce účinky. Vo vyššej koncentrácii môže mať preháňavé účinky.

Polydextrózy v potravinárstve

Látka sa používa pri výrobe:

- nízkokalorických jedál
- jogurtov
- cukroviniek
- pekárenských výrobkov
- čokolád
- müsli tyčiniek
- žuvačiek
- droždie a pod.

Ďalej sa používa pri výrobe pleťových krémov. Má použitie ako stabilizátor, plnidlo, zahusťovadlo alebo zvlhčujúca látka. V ČR (EÚ) je používanie týchto látok povolené ku všetkým potravinám s výnimkou detskej výživy. V USA sú tieto látky tiež povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.