Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Polydextrózy sú stabilizátory, zahusťovacie a zvlhčujúce látky a plnidlá. Jedná sa o zmiešané prísady do jedál. Dokáže nahradiť sacharózu v mrazených dezertoch, cukrovinkách a iných sladkých jedlách a znižuje kalorickú hodnotu jedla až na polovicu. Nedá sa ním však nahradiť sacharín ani iné ďalšie sladidlá. Polydextrózy vznikajú reakciou glukózy, sorbitolu a kyseliny citrónovej. 1 gram polydextrózy obsahuje iba 4,2 kJ oproti 16,5 kJ/g, ktoré obsahuje bežný cukor.
V malom množstve nemá látka žiadne nežiaduce účinky. Vo vyššej koncentrácii môže mať preháňavé účinky.
Látka sa používa pri výrobe:
- nízkokalorických jedál
- jogurtov
- cukroviniek
- pekárenských výrobkov
- čokolád
- müsli tyčiniek
- žuvačiek
- droždie a pod.
Ďalej sa používa pri výrobe pleťových krémov. Má použitie ako stabilizátor, plnidlo, zahusťovadlo alebo zvlhčujúca látka. V ČR (EÚ) je používanie týchto látok povolené ku všetkým potravinám s výnimkou detskej výživy. V USA sú tieto látky tiež povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>