Kurzy ATAC

E120 - Košenila

Kategória: Aditívum / Aditívum

E120 - Košenila

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Ide o prírodné červené farbivo, bežne označované ako karmín a kyselina karmínová. Vyrába sa extrakciou z vysušených tiel samičiek hmyzu Dactylopius Coccus, ktorá žije na kaktusoch v Peru, na Kanárskych ostrovoch a ďalších miestach. Košenilu je potrebné veľmi často konzervovať benzoanom sodným (E211). Karmín je potom prečistené farbivo vyrobené z Košenily.

Košenila a zdravie

U citlivých jedincov môže spôsobiť alergické reakcie (astma, žihľavka, senná nádcha), u detí býva spájaná s hyperaktivitou.

Košenila v potravinárstve

Používa sa ako farbivo do:
- cukroviniek,
- mliečnych výrobkov,
- džemov,
- instantných polievok,
- nápojov,
- žuvačiek.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.