Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Kurkumín je prírodné farbivo sýto žltej až oranžovej farby s mierne horkastou, drevnatou chuťou. Získava sa z čerstvých a sušených podzemkov alebo koreňov turmeriku (Curcuma domestica, Curcuma longa).
U zdravých ľudí nie sú známe žiadne nežiaduce účinky. Odporúča sa neprekračovať denný limit 0-0,5 mg na kg telesnej váhy.
Je vhodné vyhýbať sa jeho konzumácii:
- pri problémoch pečene a žlčníka,
- v tehotenstve,
- pri poruchách zrážanlivosti krvi,
- pri problémoch s počatím.
U citlivých jedincov môže dráždiť kožu.
Jeho pravidelná konzumácia:
- má vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu,
- pôsobí protinádorovo a protizápalovo,
- znižuje riziko vzniku srdcového zlyhania,
- podporuje trávenie.
Použitie kurkumínu je typické predovšetkým pre tradičnú ázijskú kuchyňu. Je bežnou súčasťou karí korenia, pridáva sa do:
- pudingov,
- dezertov,
- žuvačiek,
- jogurtov,
- syrov,
- zmrzlín,
- instantných polievok,
- horčic,
- nealko nápojov,
- margarínov,
- alkoholu,
- pečiva.
Nahrádza sa ním farbivo tartrazín (E102).
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>