Kurzy ATAC

E100 - Kurkumín

Kategória: Aditívum / Aditívum

E100 - Kurkumín

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Kurkumín je prírodné farbivo sýto žltej až oranžovej farby s mierne horkastou, drevnatou chuťou. Získava sa z čerstvých a sušených podzemkov alebo koreňov turmeriku (Curcuma domestica, Curcuma longa).

Kurkumín a zdravie

U zdravých ľudí nie sú známe žiadne nežiaduce účinky. Odporúča sa neprekračovať denný limit 0-0,5 mg na kg telesnej váhy.
Je vhodné vyhýbať sa jeho konzumácii:
- pri problémoch pečene a žlčníka,
- v tehotenstve,
- pri poruchách zrážanlivosti krvi,
- pri problémoch s počatím.
U citlivých jedincov môže dráždiť kožu.
Jeho pravidelná konzumácia:
- má vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu,
- pôsobí protinádorovo a protizápalovo,
- znižuje riziko vzniku srdcového zlyhania,
- podporuje trávenie.

Kurkumín v potravinárstve

Použitie kurkumínu je typické predovšetkým pre tradičnú ázijskú kuchyňu. Je bežnou súčasťou karí korenia, pridáva sa do:
- pudingov,
- dezertov,
- žuvačiek,
- jogurtov,
- syrov,
- zmrzlín,
- instantných polievok,
- horčic,
- nealko nápojov,
- margarínov,
- alkoholu,
- pečiva.

Nahrádza sa ním farbivo tartrazín (E102).

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.