Kurzy ATAC

Džem z červených ríbezlí

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Džemy a marmelády

Džem z červených ríbezlí

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

266 kcal

Energia kJ

1113 kJ

Bielkoviny

0.8 g

Sacharidy

60 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.8 g) Sacharidy (60 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (1.3 %) Sacharidy (94.3 %) Tuky (0.7 %) Vláknina (3.8 %)

Červené ríbezle (Ribes rubrum) je ovocný ker produkujúci relatívne malé plody o veľkosti približne 0,5 cm, ktoré rastú na stopke v trsoch. Farba ovocia je červená, bobule majú charakteristicky sladkokyslú chuť. Ríbezľový džem sa najčastejšie vyrába zo zrelých ríbezlí, cukru a želírovacieho prípravku (najčastejšie pektínu). Celá zmes sa uvedie do varu a varí sa až do zhustnutia zmesi. Občas sa k ochuteniu pridáva aj kyselina citrónová, ktorá okrem iného podporuje tuhnutie hmoty. Obsah cukru aj použitie želírovacích látok je ale individuálny, od toho sa menia aj nutričné charakteristiky džemu.
Kvalita džemu sa vždy odvíja od zastúpeného podielu ovocnej zložky, musí byť minimálne 35 %. Džemy, u ktorých množstvo ovocia presahuje 45 %, sa označujú ako výberové.

Džem ríbezľový a zdravie

Pri výrobe džemu sa bežne používa cukor. Je síce možné džem pripraviť aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota džemu je tak oveľa väčšia, než je tomu u surového ovocia. To isté platí aj o glykemickom indexe, výnimkou sú situácie, keď sa použijú rastlinné formy želírovacích látok obsahujúce vlákninu, ktorá hodnoty GI znižuje. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Džem ríbezľový v kuchyni

Ríbezľový džem sa najčastejšie používa ako ochucovadlo v kombinácii s pečivom a maslom. Býva aj súčasťou dezertov, je možné ho použiť na ochutenie kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.