Kurzy ATAC

Džem mangový

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Džemy a marmelády

Džem mangový

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

325 kcal

Energia kJ

1359 kJ

Bielkoviny

0.6 g

Sacharidy

75 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.6 g) Sacharidy (75 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0.8 %) Sacharidy (96.5 %) Tuky (0.8 %) Vláknina (1.8 %)

Mango je plod tropického stromu mangovníka indického (Magnifera indica), pôvodne pochádzajúci z južnej a juhovýchodnej Ázie. Rozmer plodov 10 do 25 cm, ich hmotnosť môže byť až 2 kg, farba je najčastejšie žltá, oranžová, červená alebo zelená. Džem mangový sa najčastejšie vyrába zo zrelých plodov manga, cukru a želírovacieho prípravku (najčastejšie pektínu). Celá zmes sa uvedie do varu a varí sa až do zhustnutia zmesi. Občas sa k ochuteniu pridáva aj kyselina citrónová, ktorá okrem iného podporuje tuhnutie hmoty. Obsah cukru aj použitie želírovacích látok je ale individuálny, od toho sa menia aj nutričné charakteristiky džemu. Kvalita džemu sa vždy odvíja od zastúpeného podielu ovocnej zložky, musí byť minimálne 35 %. Džemy, u ktorých množstvo ovocia presahuje 45 %, sa označujú ako výberové.

Džem mangový a zdravie

Pri výrobe džemu sa bežne používa cukor. Je síce možné džem pripraviť aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota džemu je tak oveľa väčšia, než je tomu u surového ovocia. To isté platí aj o glykemickom indexe, výnimkou sú situácie, keď sa použijú rastlinné formy želírovacích látok obsahujúce vlákninu, ktorá hodnoty GI znižuje. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnuté diabetom,
- v redukčných diétach.

Džem mangový v kuchyni

Mangový džem sa najčastejšie používa ako ochucovadlo v kombinácii s pečivom a maslom. Býva aj súčasťou dezertov, je možné ho použiť na ochutenie kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.