Kurzy ATAC

Džem malinový

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Džemy a marmelády

Džem malinový

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

330 kcal

Energia kJ

1378 kJ

Bielkoviny

0.1 g

Sacharidy

75 g

Tuky

0.6 g

Vláknina

5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.1 g) Sacharidy (75 g) Tuky (0.6 g) Vláknina (5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0.1 %) Sacharidy (95.2 %) Tuky (1.6 %) Vláknina (3 %)

Maliny sú plody maliníka obyčajného (Rubus idaeus), botanicky blízko príbuzné ostružinám. Majú červenú farbu, ich chuť je sladká. Pôvodne pochádza z Európy a zvrní Ázie, vyskytuje sa najviac v miernom pásme Európy, Ázie a Ameriky. Plody dosahujú priemernú veľkosť okolo 1-2 cm.
Malinový džem sa najčastejšie vyrába zo zrelých malín, cukru a želírovacieho prípravku (najčastejšie pektínu). Celá zmes sa uvedie do varu a varí sa až do zhustnutia zmesi. Občas sa k ochuteniu pridáva aj kyselina citrónová, ktorá okrem iného podporuje tuhnutie hmoty. Obsah cukru aj použitie želírovacích látok je ale individuálny, od toho sa menia aj nutričné charakteristiky džemu. Kvalita džemu sa vždy odvíja od zastúpeného podielu ovocnej zložky, musí byť minimálne 35 %. Džemy, u ktorých množstvo ovocia presahuje 45 %, sa označujú ako výberové.

Džem malinový a zdravie

Malinový džem obsahuje široké spektrum antioxidantov, významná je napríklad kyselina ellagová, u ktorej boli preukázané protirakovinové účinky.
Pri výrobe džemu sa bežne používa cukor. Je síce možné džem pripraviť aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota džemu je tak oveľa väčšia, než je tomu u surového ovocia. To isté platí aj o glykemickom indexe, výnimkou sú situácie, keď sa použijú rastlinné formy želírovacích látok obsahujúce vlákninu, ktorá hodnoty GI znižuje. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Malý džem v kuchyni

Malinový džem sa najčastejšie používa ako ochucovadlo v kombinácii s pečivom a maslom. Býva aj súčasťou dezertov, je možné ho použiť na ochutenie kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.