Kurzy ATAC

Džem fíkový

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Džemy a marmelády

Džem fíkový

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

304 kcal

Energia kJ

1269 kJ

Bielkoviny

0.9 g

Sacharidy

70 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.9 g) Sacharidy (70 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (1.2 %) Sacharidy (96.5 %) Tuky (0.3 %) Vláknina (2 %)

Figy sú plody figovníka smokvone (Ficus carica). Tento strom pôvodne pochádza z Ázie, v súčasnej dobe je najviac rozšírený v krajinách južnej Európy a severnej Afriky. Figový džem sa najčastejšie vyrába zo zrelých fíg, cukru a želírovacieho prípravku (najčastejšie pektínu). Celá zmes sa uvedie do varu a varí sa až do zhustnutia zmesi. Občas sa k ochuteniu pridáva aj kyselina citrónová, ktorá okrem iného podporuje tuhnutie hmoty. Obsah cukru aj použitie želírovacích látok je ale individuálny, od toho sa menia aj nutričné charakteristiky džemu. Kvalita džemu sa vždy odvíja od zastúpeného podielu ovocnej zložky, musí byť minimálne 35 %. Džemy, u ktorých množstvo ovocia presahuje 45 %, sa označujú ako výberové.

Džem figový a zdravie

Pri výrobe džemu sa bežne používa cukor. Je síce možné džem pripraviť aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota džemu je tak oveľa väčšia, než je tomu u surového ovocia. To isté platí aj o glykemickom indexe, výnimkou sú situácie, keď sa použijú rastlinné formy želírovacích látok obsahujúce vlákninu, ktorá hodnoty GI znižuje. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Džem figový v kuchyni

Figový džem sa najčastejšie používa ako ochucovadlo v kombinácii s pečivom a maslom. Býva aj súčasťou dezertov, je možné ho použiť na ochutenie kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.