Kurzy ATAC

Džem černicový

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Džemy a marmelády

Džem černicový

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

313 kcal

Energia kJ

1308 kJ

Bielkoviny

0.8 g

Sacharidy

70 g

Tuky

0.5 g

Vláknina

6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.8 g) Sacharidy (70 g) Tuky (0.5 g) Vláknina (6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (1.1 %) Sacharidy (93.6 %) Tuky (1.4 %) Vláknina (3.8 %)

Černice sú plody černice krovitého (Rubus fruticosus), botanicky blízko príbuzného malinám. Majú tmavomodrú a modrofialovú farbu, ich chuť je charakteristicky sladkotrpká. Vyskytuje sa najviac v miernom pásme Európy, Ázie a Ameriky, v južných krajoch je typický aj pre vyššie nadmorské výšky. Plody dosahujú priemernú veľkosť okolo 1-2 cm. Černicový džem sa najčastejšie vyrába zo zrelých černíc, cukru a želírovacieho prípravku (najčastejšie pektínu). Celá zmes sa uvedie do varu a varí sa až do zhustnutia zmesi. Občas sa k ochuteniu pridáva aj kyselina citrónová, ktorá okrem iného podporuje tuhnutie hmoty. Obsah cukru aj použitie želírovacích látok je ale individuálny, od toho sa menia aj nutričné charakteristiky džemu.
Kvalita džemu sa vždy odvíja od zastúpeného podielu ovocnej zložky, musí byť minimálne 35 %. Džemy, u ktorých množstvo ovocia presahuje 45 %, sa označujú ako výberové.

Džem černicový a zdravie

Černice sú bohatým zdrojom antioxidantov, obsiahnuté polyfenolické látky majú adstringentné (sťahujúce) účinky. Pri výrobe džemu sa bežne používa cukor. Je síce možné džem pripraviť aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota džemu je tak oveľa väčšia, než je tomu u surového ovocia. To isté platí aj o glykemickom indexe, výnimkou sú situácie, keď sa použijú rastlinné formy želírovacích látok obsahujúce vlákninu, ktorá hodnoty GI znižuje. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Džem černicový v kuchyni

Černicový džem sa najčastejšie používa ako ochucovadlo v kombinácii s pečivom a maslom. Býva aj súčasťou dezertov, je možné ho použiť na ochutenie kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.