Kurzy ATAC

Dulse riasy čerstvé

Kategória: Zelenina / Morská

Dulse riasy čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

76 kcal

Energia kJ

316 kJ

Bielkoviny

5 g

Sacharidy

10 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (5 g) Sacharidy (10 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (27.7 %) Sacharidy (55.4 %) Tuky (3.6 %) Vláknina (13.3 %)

Dulse sú druhom morských rias (Rhodymenia palmata) najviac rozšírených v severnom Atlantiku. Riasy majú tmavo fialovú farbu, ktorá je daná pomerne vysokým obsahom železa v rastline.

Dulse a zdravie

Z morských rias sú Dulse jedným z najbohatších zdrojov železa. Tieto riasy sú preto často vyhľadávaným zdrojom železa pre vegetariánsky sa stravujúcu populáciu. Rovnako ako ostatné morské riasy aj dulse obsahujú enormne vysokú koncentráciu jódu. Vysoký obsah tohto prvku dáva potravine špecifické vlastnosti v podobe vplyvu na fungovanie štítnej žľazy. Pretože obsahujú skutočne vysoké množstvo jódu, odporúča sa pred ich použitím (tepelnou úpravou) riasy prepláchnuť pod tečúcou vodou, obsah jódu sa tak mierne zníži. Jednotlivci s poruchami funkcie štítnej žľazy by sa mali o vhodnosti konzumácie morských rias poradiť s ošetrujúcim lekárom.

Dulse v kuchyni

Dulse sa v kuchyni používajú na rovnaké účely ako ostatné morské riasy, najčastejšie do slanej kuchyne:
- ako doplnok či náhrada zeleniny (prílohy),
- na ochutenie polievok,
- ako súčasť prípravy obilných a strukovinových pokrmov,
- v podobe vločiek ako náhrada soli alebo korenia.
Doba ich prípravy sa pohybuje okolo 10 – 15 minút.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.