Kurzy ATAC

Cuketa kandizovaná

Kategória: Zelenina / Kandovaná

Cuketa kandizovaná

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

298 kcal

Energia kJ

1247 kJ

Bielkoviny

0.8 g

Sacharidy

70 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.8 g) Sacharidy (70 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (1.1 %) Sacharidy (98.2 %) Tuky (0.3 %) Vláknina (0.3 %)

Tvarom je podobná uhorka, najbližšie príbuzná je tekvica. Bola vyšľachtená v Taliansku z tekvice obyčajnej (Cucurbita pepo). Dnes patrí k obľúbeným letným zeleninám, hoci v kuchyni je tak trochu popoluškami. Ideálna veľkosť plodov na spracovanie v kuchyni je 20–25 cm. Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa zelenina varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.

Kandizovaná cuketa a zdravie

Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Z dôvodu vysokého obsahu cukrov rastie aj celková hodnota obsahu energie. Kandizovanie navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.

Kandizovaná cuketa v kuchyni

Kandizovaná zelenina sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ju konzumovať aj samostatne.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.