Energia kcal
298 kcal
Energia kJ
1247 kJ
Bielkoviny
0.8 g
Sacharidy
70 g
Tuky
0.1 g
Vláknina
0.5 g
Tvarom je podobná uhorka, najbližšie príbuzná je tekvica. Bola vyšľachtená v Taliansku z tekvice obyčajnej (Cucurbita pepo). Dnes patrí k obľúbeným letným zeleninám, hoci v kuchyni je tak trochu popoluškami. Ideálna veľkosť plodov na spracovanie v kuchyni je 20–25 cm. Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa zelenina varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.
Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Z dôvodu vysokého obsahu cukrov rastie aj celková hodnota obsahu energie. Kandizovanie navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.
Kandizovaná zelenina sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ju konzumovať aj samostatne.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>