Energia kcal
21 kcal
Energia kJ
87 kJ
Bielkoviny
0.8 g
Sacharidy
3 g
Tuky
0.1 g
Vláknina
2 g
Tvarom je podobná uhorka, najbližšie príbuzná je tekvica. Bola vyšľachtená v Taliansku z tekvice obyčajnej (Cucurbita pepo). Dnes patrí k obľúbeným letným zeleninám, hoci v kuchyni je tak trochu popoluškami. Ideálna veľkosť plodov na spracovanie v kuchyni je 20–25 cm.
Cuketa je obľúbenou v redukčných jedálničkoch – 100 g cukety obsahuje iba 15 kcal. Nutrične je bohatá na draslík, obsah ostatných živín je skôr podpriemerný.
V slovenskej kuchyni je cuketa známa najviac ako základ pre tzv. cukeťákov (zemiaky z cukety), jej využitie je ale oveľa univerzálnejšie. Cuketa je mimoriadne tvárnou zeleninou, ktorá sa uplatní v stovkách pokrmov – mladé cukety sú výborné do šalátov, ktorým dajú sviežu a jemnú chuť podobnú uhorke. Cuketa si rozumie s varením, dusením aj zapekaním, je napríklad zásadnou prísadou do francúzskeho ratatouille.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>