Kurzy ATAC

Cuketa čerstvá

Kategória: Zelenina / Plodová

Cuketa čerstvá

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

21 kcal

Energia kJ

87 kJ

Bielkoviny

0.8 g

Sacharidy

3 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.8 g) Sacharidy (3 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (16.1 %) Sacharidy (60.3 %) Tuky (4.3 %) Vláknina (19.2 %)

Tvarom je podobná uhorka, najbližšie príbuzná je tekvica. Bola vyšľachtená v Taliansku z tekvice obyčajnej (Cucurbita pepo). Dnes patrí k obľúbeným letným zeleninám, hoci v kuchyni je tak trochu popoluškami. Ideálna veľkosť plodov na spracovanie v kuchyni je 20–25 cm.

Cuketa a zdravie

Cuketa je obľúbenou v redukčných jedálničkoch – 100 g cukety obsahuje iba 15 kcal. Nutrične je bohatá na draslík, obsah ostatných živín je skôr podpriemerný.

Cuketa v kuchyni

V slovenskej kuchyni je cuketa známa najviac ako základ pre tzv. cukeťákov (zemiaky z cukety), jej využitie je ale oveľa univerzálnejšie. Cuketa je mimoriadne tvárnou zeleninou, ktorá sa uplatní v stovkách pokrmov – mladé cukety sú výborné do šalátov, ktorým dajú sviežu a jemnú chuť podobnú uhorke. Cuketa si rozumie s varením, dusením aj zapekaním, je napríklad zásadnou prísadou do francúzskeho ratatouille.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.