Kurzy ATAC

Čučoriedky zavarené

Kategória: Ovocie / Zavarené

Čučoriedky zavarené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

74 kcal

Energia kJ

310 kJ

Bielkoviny

1 g

Sacharidy

14 g

Tuky

0.5 g

Vláknina

3.4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1 g) Sacharidy (14 g) Tuky (0.5 g) Vláknina (3.4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (5.6 %) Sacharidy (79.1 %) Tuky (6.1 %) Vláknina (9.2 %)

Čučoriedky sú plody kríka brusnice čučoriedky (Vaccinium myrtillus) so sýto modrou farbou a výraznou chuťou. Ide o rastlinu, ktorá je typická pre lesné porasty mierneho a chladnejšieho pásma.

Čučoriedky zavarené a zdravie

Pri zaváraní ovocia sa bežne používa cukor. Je síce možné ovocie zavárať aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota zavareniny je tak omnoho väčšia, než je tomu u surového ovocia, to isté platí aj o glykemickom indexe. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Surové čučoriedky sú bohatým zdrojom antioxidantov, jeho podiel v zaváraninách sa ale znižuje. Tepelná úprava tiež likviduje aktívne enzýmy.

Čučoriedky zavarené v kuchyni

Zavarené čučoriedky sa bežne konzumujú:
- samotné,
- ako súčasť kompótových zmesí a ovocných šalátov,
- spoločne s dezertmi,
- ako súčasť kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.