Kurzy ATAC

Čučoriedky sušené

Kategória: Ovocie / Sušené

Čučoriedky sušené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

281 kcal

Energia kJ

1174 kJ

Bielkoviny

2.5 g

Sacharidy

50 g

Tuky

3 g

Vláknina

17 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2.5 g) Sacharidy (50 g) Tuky (3 g) Vláknina (17 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (3.7 %) Sacharidy (74.5 %) Tuky (9.6 %) Vláknina (12.1 %)

Čučoriedky sú plody kríka brusnice čučoriedky (Vaccinium myrtillus) so sýto modrou farbou a výraznou chuťou. Ide o rastlinu, ktorá je typická pre lesné porasty mierneho a chladnejšieho pásma.

Čučoriedky sušené a zdravie

Čučoriedky sú veľmi bohatým zdrojom širokého spektra antioxidantov - niektoré z nich podporujú nočné videnie a používajú sa na liečbu šerosleposti, iné zase podporujú imunitný systém a majú protizápalové účinky. Zastúpené triesloviny (bioflavonoidy, anthokyany) spôsobujú sťahujúce (adstringentné) účinky - tento efekt sa často využíva pri úprave črevných ťažkostí. Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Čučoriedky sušené v kuchyni

Najčastejšie sa používajú ako súčasť:
- obilných kaší,
- dezertov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.