Kurzy ATAC

Čučoriedky kandizované

Kategória: Ovocie / Kandované

Čučoriedky kandizované

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

324 kcal

Energia kJ

1356 kJ

Bielkoviny

0.5 g

Sacharidy

75 g

Tuky

0.6 g

Vláknina

1.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.5 g) Sacharidy (75 g) Tuky (0.6 g) Vláknina (1.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0.6 %) Sacharidy (96.8 %) Tuky (1.7 %) Vláknina (0.9 %)

Čučoriedky sú plody kríka brusnice čučoriedky (Vaccinium myrtillus) so sýto modrou farbou a výraznou chuťou. Ide o rastlinu, ktorá je typická pre lesné porasty mierneho a chladnejšieho pásma. Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa ovocie varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.

Kandizované čučoriedky a zdravie

Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Kandizovanie potravín navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.

Kandizované čučoriedky v kuchyni

Kandizované ovocie sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ho konzumovať aj samostatne.

 

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.