Kurzy ATAC

Čučoriedky čerstvé

Kategória: Ovocie / Čerstvé

Čučoriedky čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

46 kcal

Energia kJ

191 kJ

Bielkoviny

0.5 g

Sacharidy

7.5 g

Tuky

0.6 g

Vláknina

3.4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.5 g) Sacharidy (7.5 g) Tuky (0.6 g) Vláknina (3.4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (4.6 %) Sacharidy (68.7 %) Tuky (11.8 %) Vláknina (14.9 %)

Čučoriedky sú plody kríka brusnice čučoriedky (Vaccinium myrtillus) so sýto modrou farbou a výraznou chuťou. Ide o rastlinu, ktorá je typická pre lesné porasty mierneho a chladnejšieho pásma.

Čučoriedky a zdravie

Čučoriedky sú veľmi bohatým zdrojom širokého spektra antioxidantov - niektoré z nich podporujú nočné videnie a používajú sa na liečbu šerosleposti, iné zase podporujú imunitný systém a majú protizápalové účinky. Zastúpené triesloviny (bioflavonoidy, anthokyany) spôsobujú sťahujúce (adstringentné) účinky - tento efekt sa často využíva pri úprave črevných ťažkostí. Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Čučoriedky v kuchyni

Čučoriedky sa bežne konzumujú surové aj v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Čučoriedky sa používajú na sušenie alebo sa lisujú do džúsov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.