Energia kcal
46 kcal
Energia kJ
191 kJ
Bielkoviny
0.5 g
Sacharidy
7.5 g
Tuky
0.6 g
Vláknina
3.4 g
Čučoriedky sú plody kríka brusnice čučoriedky (Vaccinium myrtillus) so sýto modrou farbou a výraznou chuťou. Ide o rastlinu, ktorá je typická pre lesné porasty mierneho a chladnejšieho pásma.
Čučoriedky sú veľmi bohatým zdrojom širokého spektra antioxidantov - niektoré z nich podporujú nočné videnie a používajú sa na liečbu šerosleposti, iné zase podporujú imunitný systém a majú protizápalové účinky. Zastúpené triesloviny (bioflavonoidy, anthokyany) spôsobujú sťahujúce (adstringentné) účinky - tento efekt sa často využíva pri úprave črevných ťažkostí. Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Čučoriedky sa bežne konzumujú surové aj v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Čučoriedky sa používajú na sušenie alebo sa lisujú do džúsov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>