Kurzy ATAC

Čučoriedky acai zavarené

Kategória: Ovocie / Zavarené

Čučoriedky acai zavarené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

86 kcal

Energia kJ

358 kJ

Bielkoviny

1 g

Sacharidy

16 g

Tuky

0.5 g

Vláknina

5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1 g) Sacharidy (16 g) Tuky (0.5 g) Vláknina (5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (4.9 %) Sacharidy (78.2 %) Tuky (5.3 %) Vláknina (11.7 %)

Čučoriedky acai sú plody palmovitého stromu kapustone brazílske (Euterpe oleracea, Euterpe precatoria) so sýto modrou farbou a výraznou chuťou. Stromy sú typické pre tropické a subtropické pásma, dorastajú do veľkosti až 20 m. Priemer plodov sa pohybuje okolo 1 cm.

Čučoriedky acai zavarené a zdravie

Pri zaváraní ovocia sa bežne používa cukor. Je síce možné ovocie zavárať aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota zaváraniny je tak omnoho väčšia, než je tomu u surového ovocia, to isté platí aj o glykemickom indexe. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Surové čučoriedky sú veľmi bohatým zdrojom širokého spektra antioxidantov a fytochemických látok (napr. antokyany), ktorým sa prisudzuje preventívny vplyv na srdcovo-cievne choroby, nádorové a imunitné ochorenia, ich množstvo sa pri tepelných úpravách ale znižuje.

Čučoriedky acai zavarené v kuchyni

Bežne sa konzumujú:
- samotné,
- ako súčasť kompótových zmesí a ovocných šalátov,
- spoločne s dezertmi,
- ako súčasť kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.