Kurzy ATAC

Čučoriedky acai kandizované

Kategória: Ovocie / Kandované

Čučoriedky acai kandizované

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

387 kcal

Energia kJ

1619 kJ

Bielkoviny

2 g

Sacharidy

80 g

Tuky

4 g

Vláknina

4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2 g) Sacharidy (80 g) Tuky (4 g) Vláknina (4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (2.2 %) Sacharidy (86.5 %) Tuky (9.3 %) Vláknina (2.1 %)

Čučoriedky acai sú plody palmovitého stromu kapustone brazilske (Euterpe oleracea, Euterpe precatoria) so sýto modrou farbou a výraznou chuťou. Stromy sú typické pre tropické a subtropické pásma, dorastajú do veľkosti až 20 m. Priemer plodov sa pohybuje okolo 1 cm. Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa ovocie varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.

Kandizované čučoriedky acai a zdravie

Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Z dôvodu vysokého obsahu cukrov rastie aj celková hodnota obsahu energie. Kandizovanie potravín navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.

Kandizované čučoriedky acai v kuchyni

Kandizované ovocie sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ho konzumovať aj samostatne.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.