Kurzy ATAC

Čučoriedky acai čerstvé

Kategória: Ovocie / Čerstvé

Čučoriedky acai čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

80 kcal

Energia kJ

333 kJ

Bielkoviny

2 g

Sacharidy

6 g

Tuky

4 g

Vláknina

5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2 g) Sacharidy (6 g) Tuky (4 g) Vláknina (5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (10.5 %) Sacharidy (31.6 %) Tuky (45.3 %) Vláknina (12.6 %)

Čučoriedky acai sú plody palmovitého stromu kapustone brazilske (Euterpe oleracea, Euterpe precatoria) so sýto modrou farbou a výraznou chuťou. Stromy sú typické pre tropické a subtropické pásma, dorastajú do veľkosti až 20 m. Priemer plodov sa pohybuje okolo 1 cm.

Čučoriedky acai a zdravie

Čučoriedky sú veľmi bohatým zdrojom širokého spektra antioxidantov a fytochemických látok (napr. antokyany), ktorým sa prisudzuje preventívny vplyv na srdcovo-cievne choroby, nádorové a imunitné ochorenia. Zastúpené triesloviny (bioflavonoidy, anthokyany) spôsobujú sťahujúce (adstringentné) účinky - tento efekt sa často využíva pri úprave črevných ťažkostí. Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Čučoriedky acai v kuchyni

Čučoriedky sa bežne konzumujú surové aj v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Čučoriedky sa používajú na sušenie (často ako súčasť doplnkov stravy) alebo sa lisujú do džúsov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.