Energia kcal
80 kcal
Energia kJ
333 kJ
Bielkoviny
2 g
Sacharidy
6 g
Tuky
4 g
Vláknina
5 g
Čučoriedky acai sú plody palmovitého stromu kapustone brazilske (Euterpe oleracea, Euterpe precatoria) so sýto modrou farbou a výraznou chuťou. Stromy sú typické pre tropické a subtropické pásma, dorastajú do veľkosti až 20 m. Priemer plodov sa pohybuje okolo 1 cm.
Čučoriedky sú veľmi bohatým zdrojom širokého spektra antioxidantov a fytochemických látok (napr. antokyany), ktorým sa prisudzuje preventívny vplyv na srdcovo-cievne choroby, nádorové a imunitné ochorenia. Zastúpené triesloviny (bioflavonoidy, anthokyany) spôsobujú sťahujúce (adstringentné) účinky - tento efekt sa často využíva pri úprave črevných ťažkostí. Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Čučoriedky sa bežne konzumujú surové aj v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Čučoriedky sa používajú na sušenie (často ako súčasť doplnkov stravy) alebo sa lisujú do džúsov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>