Kurzy ATAC

Cottage

Kategória: Mliečne výrobky / Syry

Cottage

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

122 kcal

Energia kJ

509 kJ

Bielkoviny

11 g

Sacharidy

3 g

Tuky

7 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (11 g) Sacharidy (3 g) Tuky (7 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (37.8 %) Sacharidy (10.3 %) Tuky (51.8 %) Vláknina (0 %)

Biely tvarohový syr s jemnou sladkastou chuti vyrábaný z kravského mlieka. Pri spracovaní sa typická kyslosť tvarohu odstraňuje priebežným omývaním. V Anglicku bola prvá zmienka o tomto syre už v roku 1848 – Cottage cheese, vo voľnom preklade „domáci tvarohový syr“. Syr je vyrábaný s malými alebo veľkými kúskami, čo je ovplyvňované množstvom použitej syreniny pri výrobe (táto ovplyvňuje následnú kyslosť syra). Pri použití väčšieho množstva syreniny vznikajú väčšie kúsky, syr je potom menej kyslý.

Cottage a zdravie

Cottage je vyrábaný z kravského mlieka, je preto zdrojom laktózy. Konzumácia tohto cukru je nebezpečná pre jedincov s:
- laktózovou intoleranciou,
- alergiou na laktózu.
Cottage je bohatým zdrojom bielkovín, ale obsahuje minimum tuku. Hodnota glykemického indexu je nízka, je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- postihnutých diabetom,
- s inzulínovou rezistenciou,
- v redukčných diétach

Cottage v kuchyni

Cottage je využiteľný na okamžitú spotrebu, v teplej i studenej kuchyni, pre slané aj sladké recepty:
- zeleninové a ovocné šaláty,
- nátierky,
- zapekané jedlá,
- dezerty,
- múčniky.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.