Kategória: Korenie a ochucovadlá / Ochucovadla
Energia kcal
154 kcal
Energia kJ
642 kJ
Bielkoviny
2 g
Sacharidy
30 g
Tuky
0.4 g
Vláknina
8 g
Jedná sa o sušenú kôru špeciálnej odrody citrónov (citroníku limonového), ktorá sa pestuje predovšetkým na použitie kôry. Má intenzívnejšiu arómu ako klasický citrón. Dnes sa pestuje v tropických oblastiach, predovšetkým v JAR, ale aj v Španielsku a Taliansku. Často sa s ňou stretneme v čínskej kuchyni.
Kôra citróna i pomaranča (chemicky neošetrená) obsahuje bioflavonoidy, ktoré posilňujú imunitný systém, zmierňujú príznaky pri prejavoch prechladnutia, alergie alebo kŕčových žilách. Sú tiež dôležité pre správnu funkciu a kvalitu ciev. Citrónová kôra zvyšuje chuť do jedla, podporuje trávenie a má dezinfekčný účinok. Z kôry boli izolované protirakovinové látky a je možné z nej pripraviť aj čaj. Nikdy nekonzumujte kôru klasických bežne dostupných citrusových plodov. Tie sú ošetrené bifenylom (E 230, používa sa napr. do plastickej hmoty a chemických farbív) alebo tiabendazolom (E 233). Obe látky predstavujú zdravotné riziko. Tieto substancie sú rozpustné v tukoch, nemožno ich teda odstrániť iba umytím plodu. Preto tiež kôrou nepreniknú dovnútra plodu a ich dužina je tak nezávadná.
Používa sa pri príprave rýb, nátierok, sladkého pečiva (múčnikov, tort, cukroví) či likérov a vareného vína. Pred použitím na sladké pečivo je vhodné ju na 20 minút položiť do vlažnej vody, dosiahneme tak jemnejšiu chuť.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>