Kurzy ATAC

Citrónová kôra kandizovaná

Kategória: Ovocie / Kandované

Citrónová kôra kandizovaná

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

357 kcal

Energia kJ

1492 kJ

Bielkoviny

2 g

Sacharidy

80 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2 g) Sacharidy (80 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (2.3 %) Sacharidy (93.8 %) Tuky (0.5 %) Vláknina (3.4 %)

Jedná sa o kôru špeciálnej odrody citrónov (citroníku limonového), ktorá sa pestuje predovšetkým na použitie kôry. Má intenzívnejšiu arómu ako klasický citrón. Dnes sa pestuje v tropických oblastiach, predovšetkým v JAR, ale aj v Španielsku a Taliansku. Často sa s ňou stretneme v čínskej kuchyni. Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa ovocie varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.

Kandizovaná citrónová kôra a zdravie

Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Z dôvodu vysokého obsahu cukrov rastie aj celková hodnota obsahu energie. Kandizovanie navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.

Kandizovaná citrónová kôra v kuchyni

Kandizované ovocie sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ho konzumovať aj samostatne.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.