Kurzy ATAC

Citron kandizovaný

Kategória: Ovocie / Kandované

Citron kandizovaný

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

69 kcal

Energia kJ

289 kJ

Bielkoviny

1.4 g

Sacharidy

12.2 g

Tuky

0.8 g

Vláknina

2.4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.4 g) Sacharidy (12.2 g) Tuky (0.8 g) Vláknina (2.4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (8.5 %) Sacharidy (74.1 %) Tuky (10.5 %) Vláknina (7 %)

Citrón je plod citrónovníka lemonového (Citrus limon). Jedná sa o stromy, ktorých plody majú horkotrpkokyslú žltú šupku, dosahujú veľkosť od 5 do 12 centimetrov. Farba dužiny je žltá, dužina chutí typicky kyslo. Pôvodne pochádza zo subtropických oblastí juhovýchodnej Ázie. Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa ovocie varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.

Kandizovaný citrón a zdravie

Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Z dôvodu vysokého obsahu cukrov rastie aj celková hodnota obsahu energie. Kandizovanie potravín navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.

Kandizovaný citrón v kuchyni

Kandizované ovocie sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ho konzumovať aj samostatne.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.