Kurzy ATAC

Citrón čerstvý

Kategória: Ovocie / Čerstvé

Citrón čerstvý

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

74 kcal

Energia kJ

307 kJ

Bielkoviny

1.4 g

Sacharidy

12.2 g

Tuky

0.8 g

Vláknina

4.6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.4 g) Sacharidy (12.2 g) Tuky (0.8 g) Vláknina (4.6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (8 %) Sacharidy (69.6 %) Tuky (9.8 %) Vláknina (12.6 %)

Citrón je plod citrónovníka lemonového (Citrus limon). Jedná sa o stromy, ktorých plody majú horkotrpkokyslú žltú šupku, dosahujú veľkosť od 5 do 12 centimetrov. Farba dužiny je žltá, dužina chutí typicky kyslo. Pôvodne pochádza zo subtropických oblastí juhovýchodnej Ázie.

Citrón a zdravie

Citróny sú bohatým zdrojom draslíka, majú preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Obsahujú tiež vysoký podiel antioxidantov, najčastejšie sa uvádza vitamín C. Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Citrón v kuchyni

Citróny sa bežne konzumujú surové alebo v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- surovina na výrobu marmelád,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší, ovocných šalátov, limonád,
- na výrobu zálievok a dochucovadiel.
Citrón sa používa aj na lisovanie štiav.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.