Energia kcal
74 kcal
Energia kJ
307 kJ
Bielkoviny
1.4 g
Sacharidy
12.2 g
Tuky
0.8 g
Vláknina
4.6 g
Citrón je plod citrónovníka lemonového (Citrus limon). Jedná sa o stromy, ktorých plody majú horkotrpkokyslú žltú šupku, dosahujú veľkosť od 5 do 12 centimetrov. Farba dužiny je žltá, dužina chutí typicky kyslo. Pôvodne pochádza zo subtropických oblastí juhovýchodnej Ázie.
Citróny sú bohatým zdrojom draslíka, majú preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Obsahujú tiež vysoký podiel antioxidantov, najčastejšie sa uvádza vitamín C. Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Citróny sa bežne konzumujú surové alebo v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- surovina na výrobu marmelád,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší, ovocných šalátov, limonád,
- na výrobu zálievok a dochucovadiel.
Citrón sa používa aj na lisovanie štiav.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>