Kurzy ATAC

Cirok naklíčený

Kategória: Obilniny bezlepkové / Naklíčené

Cirok naklíčený

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

172 kcal

Energia kJ

717 kJ

Bielkoviny

5.2 g

Sacharidy

31 g

Tuky

1.6 g

Vláknina

2.8 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (5.2 g) Sacharidy (31 g) Tuky (1.6 g) Vláknina (2.8 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (12.7 %) Sacharidy (75.6 %) Tuky (8.4 %) Vláknina (3.3 %)

Jedná sa o naklíčené zrná ciroku (Sorghum).

Kľúčený cirok a zdravie

Kľúčený cirok je – rovnako ako ostatné naklíčené potraviny – bohatým zdrojom mikroživín – vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov. Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny, súčasne znižuje podiel antinutričných látok. Pred tepelnou prípravou naklíčených potravín sa tak väčšinou neuprednostňuje ich namáčanie. Kľúčený cirok je tiež bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny, draslíka, horčíka a fosforu, nutrične ich preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu. Je prirodzene bezlepkový, je preto vhodný pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Naklíčené semená majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Kľúčený cirok v kuchyni

Príprava kľúčených zŕn ciroku je jednoduchá - semená necháme 8-10 hodín namočené vo vode, potom vodu zlejeme, zrná prepláchneme a necháme 3-6 dní naklíčiť v nakličovacej miske. Počas naklíčenia je vhodné semienka raz až dvakrát denne prepláchnuť. V kuchyni má pestré využitie:
- do polievok,
- súčasť šalátov,
- na výrobu nátierok,
- súčasť smoothie,
- na lisovanie štiav,
- ako hlavný chod.
Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej kuchyni.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.